Νέα Παραλία, Θεσσαλονίκη
Για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης αλλά και τους τουρίστες, συχνός πόλος έλξης αποτελεί η Νέα Παραλία και οι βόλτες που συνεπάγονται σε αυτή.
Μπορεί να κάνουμε λάθος αλλά δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα, που να διαθέτει 3,5 χιλιόμετρα αξιοποιημένο και αναπλασμένου παραλιακού μετώπου.
Η παραλία είναι προορισμός για τους περιπατητές που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο,τη θάλασσα και τον ουρανό της Θεσσαλονίκης αλλά και για όσους επιλέγουν μια εναλλακτική μορφή βόλτας.
Στη νέα Παραλία υπάρχει οριοθετημένος χώρος για τους ποδηλάτες σε όλο το παραλιακό μέτωπο από το Μέγαρο Μουσικής έως και το λιμάνι. Έτσι όσοι προσέχουν την υγεία τους και επιλέγουν το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους προς το κέντρο, όσοι αναζητούν ένα μέσο άθλησης σε συνδυασμό με τη βόλτα δίπλα στη θάλασσα, όσοι θέλουν να διασκεδάσουν με τους φίλους, την οικογένειά τους και τα κατοικίδιά τους, η Νέα Παραλία έχει φροντίσει για αυτούς.
Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Με το δικό τους ποδήλατο, ή ενοικιάζοντας ένα από ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της παραλίας, μπορούν να κάνουν μια ποδηλατάδα εκπληκτική. Εκτός από το κλασικό ποδήλατο που εξυπηρετεί έναν αναβάτη, ενοικιάζονται ποδήλατα τεσσάρων τροχών για οικογένειες ή μεγάλες παρέες και φυσικά ποδήλατα με θέση για βρέφη ή μωρά που δεν μπορούν ακόμη να συμμετέχουν στο “πετάλι”.
Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου
Οι πιο ρομαντικοί μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα με το άλογο, στο αμαξάκι που σέρνουν τα συμπαθέστατα ζωντανά με το χαρακτηριστικό ήχο από τα πέταλα που χτυπούν στην άσφαλτο και ξυπνά σε όλους παιδικές ευχάριστες αναμνήσεις από τέτοιου είδους βόλτες.
Οι νεότεροι βέβαια Θεσσαλονικείς αλλά και οι επισκέπτες προτιμούν μια τρίτη επιλογή ή οποία για αυτούς είναι και η καλύτερη για να απολαύσουν τη Νεα Παραλία
Τα καραβάκια που λειτουργούν ως πλωτά μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.
Δίπλα ακριβώς στο Λευκό Πύργο ‘“δένουν” οι καπεταναίοι και σας περιμένουν υπό του ήχους της μουσικής να σας βγάλουν βόλτα στο Θερμαϊκό και να δείτε αυτή την πόλη μέσα από τη θάλασσα!
Η ιστορία για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης ξεκινά κυριολεκτικά από τότε που γκρεμίστηκαν τα τείχη της πόλης. Την περίοδο του εξευρωπαϊσμού που δημιουργήθηκε η πρώτη παραλιακή Λεωφόρος, η σημερινή Λεωφόρος Νίκης. Έφτανε μέχρι τον Λευκό Πύργο και μετά έβλεπες μόνο ταβέρνες, καφενεδάκια και μαγαζάκια στη σειρά δίπλα στα βοτσαλάκια του γιαλού.
Αυτή η εικόνα επικρατούσε μέχρι το 1955 που με απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανακοινώθηκε η δημιουργία της Νέας Παραλίας. Το άγαλμα του οποίου στήθηκε πριν τις ομπρέλες της Θεσσαλονίκης στα αριστερά και ατενίζει τον Θερμαϊκό.
Ο κήπος του Αλεξάνδρου
Το 1970 ολοκληρώθηκε η πρώτη μορφή της Νέας Παραλίας που έφτανε ως το Καραμπουρνάκι. Όσοι προλάβαμε και την περπατήσαμε έχουμε να θυμηθούμε πολλές ελλείψεις ή κακοτεχνίες σε σχέση με το κόσμημα που απολαμβάνουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως άλλη αισθητική και άλλη νοοτροπία επικρατούσε την περίοδο της τσιμεντοποίησης σε όλη την Ελλάδα.
Τα πρώτα σχέδια για την εξολοκλήρου ανάπλαση της οργανώθηκαν το 1997 με αφορμή το “Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης”, όπου ζητήθηκαν σχέδια και προτάσεις από Ευρωπαίους αρχιτέκτονες .
Τότε χτίστηκε το Μέγαρο Μουσικής στο σημείο που οι παλιότεροι θυμούνται το Λούνα Πάρκ της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο έπρεπε να φτάσουμε στο 2008 για να ξεκινήσουν ουσιαστικά τα έργα ανάπλασης της Νέας Παραλίας στο κομμάτι από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Ναυτικό Όμιλο και να ολοκληρωθούν το 2012. Ενώ το υπόλοιπο από τον Όμιλο έως τον Λευκό Πύργο παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2013.
Όπως προαναφέρθηκε παραλιακό μέτωπο 3,5 χιλιομέτρων με τόσες πολλές εναλλακτικές θεματικών πάρκων, έχει δημιουργηθεί μόνο στη Θεσσαλονίκη.
Ο κήπος του Αλεξάνδρου
Από τα σημαντικότερα ατού της Νέας Παραλίας είναι ότι σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που είναι χτισμένες δίπλα στη θάλασσα, το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης δεν έχει κλείσει από πολυτελή κότερα και γιωτ, με τα ιστία τους και τις τεράστιες καρίνες τους. Εδώ μπορείς να αφήσεις τη ματιά σου να απλωθεί στο Αιγαίο και να φτάσει μέχρι την χιονισμένη κορυφή του Ολύμπου, εκεί που διάλεξαν οι Έλληνες θεοί να κατοικήσουν!
Κήπος του Ήχου
Η ιδέα που επικράτησε κατά τον σχεδιασμό της Νέας Παραλίας ήταν η δυνατότητα να αξιοποιηθούν το νερό, το πράσινο, το ξύλο, τα δέντρα σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα για χαλάρωση, παιχνίδι, εκπαίδευση, πολιτισμό.
Κήπος των Εποχών
Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση λιτών, λειτουργικών και ασφαλών χώρων σε όλο το μήκος του έργου και φυσικά με τον απαραίτητο και επαρκή φωτισμό τους τη νύχτα στα θεματικά πάρκα αλλά και σε ολόκληρη την παραλία της Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να αναφερθούμε σε κάθε ένα από τους θεματικούς κήπους ξεχωριστά ώστε όταν θα αποφασίσετε να κάνετε βόλτα στη Νέα Παραλία να ξέρετε τι θα απολαύσετε και να ψάξετε αυτό που προτιμάτε για να δείτε από κοντά.
Ο Κήπος του Αλέξανδρου
Είναι ο πρώτος θεματικός χώρος που συναντάμε ξεκινώντας τη βόλτα μας στη Νέα Παραλία από την πλευρά του Λευκού Πύργου.
Πρόκειται για ενοποίηση τριών χώρων ουσιαστικά, χωρίς περιφράξεις, με πολύ πράσινο και τη διαμορφωμένη πλατεία μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου γεμάτη με προσβάσιμους πίδακες συντριβανιών .
Μετά την ανάπλαση της Νέας Παραλίας το άγαλμα δεν άλλαξε θέση αλλά το πάρκο γύρω από αυτό απέκτησε συντριβάνια, φυτεύτηκαν δέντρα σε συστοιχία και τοποθετήθηκαν παγκάκια εκατέρωθεν της πλατείας Ο χώρος αποτελεί εξαιρετική επιλογή για βόλτα και ένα ευχάριστο διάλειμμα από το πολύβουο κέντρο της πόλης.
Φτάνει ως την οδό Εντισον και τον χαρακτηρίζουν τα μαρμάρινα καθιστικά δάπεδα ανάμεσα στο καταπράσινο γκαζόν. Αν μάλιστα βρεθείτε εκεί κατά το ξημέρωμα πριν ακόμη βγει ο ήλιος όταν καλοκαιριάζει, θα θαυμάσετε και τα παπαγαλάκια της Θεσσαλονίκης που “φιλοξενούνται” εδώ και χρόνια στις πυκνές φυλωσιές των δέντρων στο πάρκο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι παλιότεροι πρόλαβαν να θυμηθούν τη λειτουργία του ως ζωολογικός κήπος.
Ο Κήπος Του Απογευματινού Ηλιου
Βρίσκεται στη συνέχεια και σχεδόν απέναντι από τις “Ομπρέλες”΄το διάσημο γλυπτό του Ζογγολοπουλου, ακριβώς πριν το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.
Στον κήπο του Απογευματινού Ήλιου, όπως προδίδει και το όνομά του μπορείτε να καθίσετε στον τριγωνικό κεκλιμένο χώρο του και να θαυμάσετε τα χρώματα από τον απογευματινό ήλιο της Θεσσαλονίκης καθώς δύει στον Θερμαΐκό.
Οι συρμάτινοι κλωβοί με πέτρα (σαρζανέτια) βρίσκονται σε όλο το μήκος του προς την Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν επιτρέπουν στα αδιάκριτα μάτια να σας ενοχλούν.
Επίσης ο διακριτικός φωτισμός στην μέσα πλευρά σε όλο το μήκος των τσιμεντένιων καθισμάτων δημιουργεί μια πολύ ρομαντική ατμόσφαιρα το βράδυ. Κατά συνέπεια, για τους δύο προηγούμενους λόγους είναι προσφιλές στα ζευγαράκια που θέλουν διακριτικότητα και ησυχία.
Ο Κήπος της Άμμου-ο κήπος του Ισκιου
Είναι ο θεματικός κήπος που περιλαμβάνει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής όπου οι μικροί ποδηλάτες με ασφάλεια παίρνουν τα πρώτα μαθήματα του κ.ο.κ. Δίπλα ακριβώς στεγάζονται δύο γήπεδα τένις τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση με αποδυτήρια και τουαλέτες . Και ακριβώς μπροστά στην παραλία διαθέτει παιδότοπο όπου μικρά και μεγάλα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν στα παιχνίδια του.
Φυσική συνέχεια του κήπου της Άμμου και πριν το Δημοτικό Αναψυκτήριο βρίσκεται ο κήπος του Ισκιου με χτιστά καθιστικά ενώ στο παρακείμενο χώρο προς την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει δημιουργηθεί παράπλευρος δρόμος,χώρος για πάρκινγκ και πεζοδρόμιο.
Ο Κήπος των εποχών
Είναι ίσως από τους πλέον αγαπημένους κήπους .Κάθε εποχή μοιάζει να αλλάζει εντελώς μορφή. Η πανίδα του αποτελείται από φυσικό Ελληνικό πράσινο, το έδαφος είναι τεχνητά ανάγλυφο ενώ οι διάδρομοι του είναι υπό καθεστώς ελεύθερης χάραξης. Έχουν τοποθετηθεί πολλά μαρμάρινα καθίσματα αν θέλετε να απομακρυνθείτε από το πλήθος που κινείται στο παραθαλάσσιο μέτωπο.
Το υπαίθριο αμφιθέατρο που βρίσκεται στο χώρο, εκτός από τα συμπαθή τετράποδα και τα παιδάκια που λατρεύουν να ανεβοκατεβαίνουν στα σκαλιά του, διατίθεται για εκδηλώσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί επιλέγουν το χώρο για να κάνουν πικ νικ και να ξαπλώσουν πάνω στο πλούσιο γρασίδι.
Ο Κήπος του Φωκά
Ο θεματικός αυτός χώρος διατήρησε την παλιά ονομασία του ομώνυμου πάρκου,αλλά έχει αλλάξει αρκετά η μορφή του. Βρίσκεται στη νοητή γραμμή μεταξύ του Γερμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και την οδό Καλλιδοπούλου. Έχει δημιουργηθεί παιδότοπος με μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και την ελεγχόμενη πρόσβαση στο χώρο, ενώ έχουν δημιουργηθεί παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι κατασκευές έχουν αλλαχθεί εξολοκλήρου κι αν δεν έχετε παιδιά ,θα θελήσετε να τον επισκεφτείτε για να νιώσετε κι εσείς για λίγο σαν παιδί.
Ο Κήπος της Μεσογείου
Μετά την οδό Καλλιδοπούλου απέναντι από την εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου απλώνεται ο κήπος της Μεσογείου γεμάτος αρωματικά φυτά και εσπεριδοειδή δέντρα.
Παρά τις υψομετρικές διαφορές που παρουσιάζει στο έδαφός του είναι εύκολος,καθόλου κουραστικό για το περιπατητή και εκτείνεται σε αρκετά μεγάλη περιοχή. Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το κομμάτι ,προβλέπεται κατασκευή ημιυπαίθριου αναψυκτηρίου ενώ υπάρχει ειδικός χώρος για τα σκυλιά .
Ο Κήπος των Γλυπτών
Είναι το φυσικό όριο της Νέας Παραλίας για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αφού ήταν και το πρώτο κομμάτι που είχε παραδοθεί από το Μέγαρο Μουσικής ως τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης.
Απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο, παλαιότερα λειτουργούσε σαν υπαίθριος χώρος πάρκινγκ.
Τώρα κυριαρχεί μια πισίνα χωρίς βάθος που φιλοξενεί μοντέρνα γλυπτά , χώρο για λειτουργία αναψυκτηρίου, ειδικό φωτισμό κατά τις νυχτερινές ώρες ,παρτέρια, χαμηλές βάσεις γλυπτών και επιμήκη καθίσματα στην πλευρά του προς την Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ακριβώς απέναντι είναι οι εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης και έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις για την είσοδο και την έξοδο σκαφών. Στον παρακείμενο χώρο λειτουργεί καφετέρια και μπαρ από το πρωί ως αργά το ξημέρωμα.
Δίπλα ακριβώς στεγάζεται γνωστή Ψαροταβέρνα της πόλης.
Ο Κήπος του Ήχου
Εκτείνεται αμέσως μετά τον κήπο των Γλυπτών και ξεχωρίζει για τις δύο κατασκευές με πέργολες οι οποίες έχουν διαφορετικό διάκοσμο και φιλοξενούν πολλές δράσεις πολιτισμού τους καλοκαιρινούς μήνες,ενώ το μεταλλικό πλέγμα γίνεται χώρος ανάπτυξης πολλών αναρριχητικών φυτών. Ψηλά δέντρα κρατούν σκιά σε αυτό τον κήπο και εδώ τοποθετήθηκε το μνημείο πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας. Τρεις υδάτινες επιφάνειες χαρακτηρίζουν τον θεματικό κήπο του Ήχου. Ο διάδρομος που χωρίζει τον κήπο οδηγεί προς τα ανατολικά και διασχίζει κομμάτι του επόμενου κήπου, των Ρόδων.
Ο Κήπος των Ρόδων
Μια κρυμμένη αυλή, ένα προστατευμένο μπαλκόνι σαν αυτά στα παλιά αρχοντικά της Θεσσαλονίκης. Η ψηλή, πυκνή πέργκολα τον διαχωρίζει από τη φασαρία των αυτοκινήτων και από τους υπόλοιπους κήπους χαρίζοντας διακριτικότητα, ηρεμία και απολαυστικές μυρωδιές από τα παρτέρια με τα ολάνθιστα τριαντάφυλλα .
Ένας κήπος με τρεις διαφορετικούς χώρους: παιδική χαρά , παιδότοπος, στεγαζόμενος χώρος αναψυκτηρίου και κήπος με πολύχρωμες τριανταφυλλιές. Συνεχόμενοι χώροι με καθίσματα, χώρος για περπάτημα ανάμεσα στα παρτέρια θα σας δώσουν την ευκαιρία να αποδράσετε για λίγο μακριά από τη βουή της πόλης απολαμβάνοντας τη βόλτα ή ένα καλό βιβλίο.
Ο Κήπος της Μνήμης
Ο κήπος με τα τεράστια παρτέρια σπαρμένα με όλων των ειδών τα αρωματικά φυτά. Καθήστε στα πεζούλια γύρω από τα παρτέρια και γεμίστε τα ρουθούνια σας με άρωμα της Ανατολής.
Οριοθετείται από δύο δεντροστοιχίες , περιλαμβάνει δύο γήπεδα μπάσκετ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κόστος ,δίπλα ακριβώς βρίσκεται ο κήπος των σκυλιών που εξυπηρετεί τους τετράποδους φίλους μας αλλά είναι κάπως ελλιπής σε σκιά οπότε θυμηθείτε να κρατάτε καπέλο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Στη βόρεια πλευρά του στεγάζεται το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, για το οποίο έχουν κατασκευάσει νέο περίβλημα και λειτουργεί ως παρατηρητήριο για τους περιπατητές. Είναι ο μόνος κήπος που η κατασκευή του συνεχίζεται ουσιαστικά και προς την πλευρά της πόλης πάνω από την Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Συνεχίζοντας υπάρχουν δύο γήπεδα τένις με ελεύθερη χρήση από τους ενδιαφερόμενους και συνεχίζει το υδάτινο στολίδι, ο κήπος του νερού.
Ο Κήπος του Νερού
Είναι η όαση που σας περιμένει ,αφού σχεδόν φτάνετε στο τέλος τη βόλτα σας στη Νέα Παραλία ,με κυρίαρχο στοιχείο φυσικά το νερό. Λιμνούλες με χρυσόψαρα , βατραχάκια και χελώνες που ξεκουράζονται ανάμεσα στα νούφαρα και τις καλαμιές.
Ξύλινοι διάδρομοι ανάμεσα στις λιμνούλες αφήνουν τον επισκέπτη να δροσιστεί και να διαλέξει αν θα προτιμήσει τις καρέκλες του Δημοτικού Αναψυκτηρίου ή το γκαζόν δίπλα στην πέργολα που αναπτύσσεται σε όλο το μήκος του κήπου.
Ο χώρος διατίθεται για εκθέσεις, αλλά έχει γίνει σίγουρα αγαπημένος πόλος έλξης για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που θέλουν να απολαύσουν ένα διάλειμμα δίπλα στον Θερμαΐκό μέσα στη δροσιά, ακόμη και το κατακαλόκαιρο. Τις απογευματινές ώρες οι φωνές από τα πιτσιρίκια και τα γαβγίσματα από τα σκυλάκια συνθέτουν μια ατμόσφαιρα που χαλαρώνει ακόμη και το πιο κουρασμένο μυαλό. Αγναντεύοντας τον Όλυμπο κάτω απ΄τα πεύκα της Νέας Παραλίας που μεγάλωσαν, φούντωσαν και χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους.
Ο τείχος που έχει κατασκευαστεί για να κυλάει πάνω του το νερό με δύναμη, δίνει ένα ακουστικό εφέ για να μη σας αφήσει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεστε στον Κήπο του Νερού.
Δίπλα του ακριβώς στις ράμπες που εξυπηρετούν τους νεαρούς με τα σκέιτμπορντ, τα ρόλερσκειτ,τα ποδήλατα bmx αφήνουν το δικό τους στίγμα με τα μουσικά τους ακούσματα και τις επιδέξιες φιγούρες αφού ο χώρος ενδείκνυται τόσο για προπόνηση όσο και για εξάσκηση στις αγαπημένες τους φιγούρες.
Ο Κήπος της Μουσικής
Τελευταίος ο κήπος της Μουσικής, γείτονας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης εξού και το όνομά του.
Τριγωνικό το σχέδιό του, με φυτεμένα μεγάλα δέντρα στο περίβολό του αφήνει τον εσωτερικό χώρο κενό, φυτεμένο με γκαζόν. Εκεί τα παιδάκια απολαμβάνουν την παιδική χαρά και οι υπόλοιποι μπορούν να απολαύσουν υπαίθριες μουσικές εκδηλώσεις στις αμφιθεατρικές βαθμίδες του.
Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες είναι, για άλλους το σημείο αφετηρίας της βόλτας τους, αφού στο πάρκινγκ δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής μπορείτε να ενοικιάσετε ποδήλατα και να διασχίσετε την Νέα Παραλία κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου .
Ενώ για άλλους είναι το τέρμα της βόλτας στο πλάι της θάλασσας, που σημαίνει ότι διέσχισαν 3,5 χλμ παραλιακού μετώπου απολαμβάνοντας όλα όσα μπορεί να προσφέρει η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.