Το Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2001 για να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την πλούσια ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από το διωγμό τους από την Ισπανία και την Πορτογαλία τον 15ο αι.
Η εβραϊκή παρουσία στην Θεσσαλονίκη είναι μακραίωνη και άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης.
Το Εβραϊκό μουσείο στεγάζεται σε κτήριο που χτίστηκε το 1906 στη σημερινή οδό Αγίου Μηνά 11 και είναι από τα λίγα κτήρια που διασώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.
Πριν λειτουργήσει ως Μουσείο το κτίριο ήταν μια από τις εμπορικές στοές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που στέγαζε μερικές από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της εποχής, όπως η τράπεζα Αθηνών και η εφημερίδα L’ Independent.
Ο κύριος χώρος του Μουσείου χωρίζεται σε δύο επίπεδα:
Το ισόγειο είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο. Αυτό βρισκόταν στο χώρο που τώρα συναντούμε το Πανεπιστήμιο και στον πάνω όροφο μια μόνιμη έκθεση παρουσιάζει την ιστορία του Εβραϊσμού στη Θεσσαλονίκη και τις δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει στην πόλη.
Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται μια συνολική εικόνα της καθημερινής ζωής των Εβραίων της Θεσσαλονίκης μέσα από φωτογραφίες και αντικείμενα.
Πολλά από τα εκθέματα του Εβραϊκού Μουσείου, όπως έγγραφα, φωτογραφίες, επιστολές, τίτλοι ιδιοκτησίας, οικογενειακά κειμήλια, αλληλογραφίες αποτελούν δωρεές ιδιωτών.
Διαθέτει βιβλιοθήκη με σημαντικά κείμενα από το 16ο έως τον 20ο αιώνα, η όποια επίσης αποτελεί κέντρο τεκμηρίωσης για τις παραδόσεις και τη γλώσσα των Σεφαραδιτών Εβραίων.
Οι περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται αποτελούν τεκμήρια από το προπολεμικό αρχείο της Ισραηλίτικης κοινότητας και τονίζουν την εβραϊκή παρουσία σε τομείς όπως ο αθλητισμός και η επιχειρηματικότητα στην Θεσσαλονίκη.
Μέσα από τη μελέτη της εβραϊκής παρουσίας αναδεικνύεται η νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης και με αυτή τη φιλοσοφία λειτουργεί το μουσείο.
Πολύ συχνά οργανώνονται ομιλίες και παρουσιάσεις θεμάτων από ειδικευμένους ερευνητές.
Ωράριο λειτουργίας των Μνημείων και Μουσείων της Θεσσαλονίκης θα βρείτε ΕΔΩ