Περισσότερες Εκδηλώσεις

Επιλογές & Προτάσεις

Εστιατόριο Ακαδημία

Ο ζεστός χώρος του, το φιλικό περιβάλλον μα πάνω απ’όλα το μεράκι και η διάθεση...
Περισσότερα
Allegro Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στο τέρμα της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης θα συναντήσετε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένα εμβληματικό κτήριο,...
Περισσότερα
Orizontes Roof Garden - Electra Palace

Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από...
Περισσότερα
40 Κύματα

Στα δυτικά της πόλης στην περιοχή του Ευόσμου ο αέρας της θάλασσας και τα 40...
Περισσότερα
Εστιατόριο Clochard Θεσσαλονίκη

Το clochard έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του καλού κλασικού εστιατορίου. Από το 1979 το...
Περισσότερα
Estrella Θεσσαλονίκη

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Estrella να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή σερβίροντας ένα all day...
Περισσότερα

Μπροστά στις βάρκες του Θερμαϊκού, βλέποντας το φάρο του Καρά-Μπουρνού, θα απολαύσετε την παράδοση του...
Περισσότερα
Tzaki 'Ho

Το Tzaki’HO δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη του 2016 με σκοπό να προσφέρει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία....
Περισσότερα
La Trattoria Di Centro

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πλέον έναν αυθεντικό ιταλικό γευστικό προορισμό! Στο La Trattoria Di Centro, στη...
Περισσότερα
Πολίτικη Κουζίνα

Το εστιατόριο Βυζαντινό Πολίτικη κουζίνα στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στην Καλαμαριά και προσφέρει εκλεκτή πολίτικη κουζίνα....
Περισσότερα
Τοπικές Γεύσεις

Η Γαστρονομία της Θεσσαλονίκης

Όταν πρόκειται να μιλήσεις για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και τις γαστριμαργικές συνήθειες των κατοίκων της θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις ότι το φαγητό στη Θεσσαλονίκη δεν αφορά μόνο τον κορεσμό της πείνας. Διαθέτει από τις μεγαλύτερες ποικιλίες φαγητών και γλυκών που εντυπωσιάζουν με τη νοστιμιά και την εμφάνισή τους.

Η ώρα που θα αφιερώσουν οι Θεσσαλονικείς τόσο στην παρασκευή όσο και στην κατανάλωση του φαγητού είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία, με τελικό σκοπό την ικανοποίηση ή καλύτερα την τέρψη των γευστικών τους αδένων και την απόλαυση αμφότερων όσων συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτή η μοναδική σχέση της Θεσσαλονίκης με το φαγητό, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική αντίστοιχα την ανακαλύπτεις τόσο στα εστιατόρια της πόλης που φιλοξενούν γεύσεις από τη διεθνή κουζίνα με μια βορειοελλαδίτικη εσάνς να τις συνοδεύει, αλλά και στα αμέτρητα τσιπουράδικα, τα ουζάδικα, στις ταβέρνες και τα σύγχρονα μαγειρεία που διαθέτει και περιμένουν τον επισκέπτη τους να τον καλωσορίσουν και να του χαρίσουν ηδονικές στιγμές γευσιγνωσίας και γαστρονομίας

Που οφείλεται όλη αυτή η μοναδικότητα στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης , η απίστευτη ποικιλία είτε μιλάμε για κρεατικά είτε για θαλασσινά είτε για πίτες και γλυκίσματα;

Μα φυσικά στο ότι αυτή η πόλη εδώ και σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια φιλοξενεί και γίνεται πατρίδα για τόσους πολλούς και διαφορετικών εθνικοτήτων ανθρώπους. Γιατί πάντα στη διάρκεια των αιώνων η Θεσσαλονίκη υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και λιμάνι αμέτρητων επισκεπτών και κατακτητών. Ακόμη κι αν ήθελε να διατηρήσει ένα αυστηρό και συγκεκριμένο πλαίσιο στην μαγειρική και τις γεύσεις που θα την χαρακτηρίσουν , αυτό ήταν μάλλον αδύνατο.

Οι εξελίξεις και οι παραλλαγές από την πληθώρα των γεύσεων, δημιούργησαν επιμιξίες γαστρονομικές που κατέληξαν στο αποτέλεσμα που απολαμβάνουν όλοι όσοι δοκιμάσουν την κουζίνα της Θεσσαλονίκης . Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε Ανατολίτικη για τον τρόπο που παρασκευάζονται οι περισσότερες συνταγές φαγητών και γλυκών στη Θεσσαλονίκη και αυτό ως ένα βαθμό είναι σωστό. Άλλωστε οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη είχαν σαφώς περισσότερες και πιο εκλεπτυσμένες γνώσεις πάνω στη μαγειρική , τη ζαχαροπλαστική ενώ η συχνή χρήση μπαχαρικών από την Ανατολή έκανε τα φαγητά τους ιδιαίτερα ελκυστικά και ποθητά από τον ουρανίσκο ακόμη και των πιο απαίδευτων σε γευστικές εμπειρίες.

Διαβάστε Περισσότερα