Thessaloniki Wine Show 2024 στη Θεσσαλονίκη – Περίπτερο των Εθνών ΔΕΘ-HELEXPO
Παραδοσιακά Κούλουμα 2024 την Καθαρά Δευτέρα στην Καλαμαριά
Κούλουμα 2024: Η Ε’ Κοινότητα Θεσσαλονίκης Γιορτάζει στο Άλσος Νέας Ελβετίας
Επιλογές & Προτάσεις
Η Γαστρονομία της Θεσσαλονίκης
Όταν πρόκειται να μιλήσεις για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και τις γαστριμαργικές συνήθειες των κατοίκων της θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις ότι το φαγητό στη Θεσσαλονίκη δεν αφορά μόνο τον κορεσμό της πείνας. Διαθέτει από τις μεγαλύτερες ποικιλίες φαγητών και γλυκών που εντυπωσιάζουν με τη νοστιμιά και την εμφάνισή τους.
Η ώρα που θα αφιερώσουν οι Θεσσαλονικείς τόσο στην παρασκευή όσο και στην κατανάλωση του φαγητού είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία, με τελικό σκοπό την ικανοποίηση ή καλύτερα την τέρψη των γευστικών τους αδένων και την απόλαυση αμφότερων όσων συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.
Αυτή η μοναδική σχέση της Θεσσαλονίκης με το φαγητό, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική αντίστοιχα την ανακαλύπτεις τόσο στα εστιατόρια της πόλης που φιλοξενούν γεύσεις από τη διεθνή κουζίνα με μια βορειοελλαδίτικη εσάνς να τις συνοδεύει, αλλά και στα αμέτρητα τσιπουράδικα, τα ουζάδικα, στις ταβέρνες και τα σύγχρονα μαγειρεία που διαθέτει και περιμένουν τον επισκέπτη τους να τον καλωσορίσουν και να του χαρίσουν ηδονικές στιγμές γευσιγνωσίας και γαστρονομίας
Που οφείλεται όλη αυτή η μοναδικότητα στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης , η απίστευτη ποικιλία είτε μιλάμε για κρεατικά είτε για θαλασσινά είτε για πίτες και γλυκίσματα;
Μα φυσικά στο ότι αυτή η πόλη εδώ και σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια φιλοξενεί και γίνεται πατρίδα για τόσους πολλούς και διαφορετικών εθνικοτήτων ανθρώπους. Γιατί πάντα στη διάρκεια των αιώνων η Θεσσαλονίκη υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και λιμάνι αμέτρητων επισκεπτών και κατακτητών. Ακόμη κι αν ήθελε να διατηρήσει ένα αυστηρό και συγκεκριμένο πλαίσιο στην μαγειρική και τις γεύσεις που θα την χαρακτηρίσουν , αυτό ήταν μάλλον αδύνατο.
Οι εξελίξεις και οι παραλλαγές από την πληθώρα των γεύσεων, δημιούργησαν επιμιξίες γαστρονομικές που κατέληξαν στο αποτέλεσμα που απολαμβάνουν όλοι όσοι δοκιμάσουν την κουζίνα της Θεσσαλονίκης . Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε Ανατολίτικη για τον τρόπο που παρασκευάζονται οι περισσότερες συνταγές φαγητών και γλυκών στη Θεσσαλονίκη και αυτό ως ένα βαθμό είναι σωστό. Άλλωστε οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη είχαν σαφώς περισσότερες και πιο εκλεπτυσμένες γνώσεις πάνω στη μαγειρική , τη ζαχαροπλαστική ενώ η συχνή χρήση μπαχαρικών από την Ανατολή έκανε τα φαγητά τους ιδιαίτερα ελκυστικά και ποθητά από τον ουρανίσκο ακόμη και των πιο απαίδευτων σε γευστικές εμπειρίες.