Το θεατρικό έργο «Ημερολόγιο ενός Tρελού» του Νικολάι Γκογκόλ, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στην Πολιτεία Θεάτρου τις Κυριακές Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Μαρίας Μπαλτατζή.
Υπόθεση:
Το «Ημερολόγιο ενός τρελού» καταγράφει την μίζερη ζωή ενός ταπεινού χαμηλόβαθμου υπαλλήλου της Τσαρικής δημόσιας διοίκησης, γραφιά σε υπουργείο, του Αυξέντη Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν.
Η αποπνικτική ρουτίνα στο γραφείο και η εκεί ατμόσφαιρα, η πολυπλόκαμη γραφειοκρατία και η εντεταλμένη προσήλωση στις επιταγές μιας αλαζονικής ιεραρχίας, σε συνδυασμό με τα στεγανά και τις διάφορες αγκυλώσεις του τσαρικού καθεστώτος, τον υποβάλουν σε μια καθημερινή ψυχική δοκιμασία καθώς του αφαιρούν κάθε δημιουργική πρωτοβουλία.
Ακόμη χειρότερα, ερωτεύεται την πανέμορφη κόρη του διευθυντή του.
Οι κοινωνικές ανισότητες δεν του αφήνουν και πολλά περιθώρια, αλλά εκείνος την λαχταρά όλο και περισσότερο. Αυτός ο ανεκπλήρωτος έρωτας τον οδηγεί στην συνειδητοποίηση ότι χωρίς κάποιο αξίωμα και χωρίς χρήματα δε μπορεί να την κερδίσει.
Η απογοήτευση που νιώθει γι’ αυτήν του την αδυναμία σταδιακά τον βυθίζει σε μεγαλομανείς ψυχώσεις (πιστεύει ότι είναι ο βασιλιάς της Ισπανίας), για να καταλήξει στο απελευθερωτικό μεγαλείο της παράνοιας και να οδηγηθεί στο φρενοκομείο.
Ο συγγραφέας:
Ο Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ έζησε και δημιούργησε την εποχή του ύστερου 19ου αιώνα. Πατέρας του χρυσού αιώνα του ρωσικού πεζογραφικού ρεαλισμού, όρισε πρώτος το περίγραμμα του λογοτεχνικού τοπίου της πατρίδας του. Αριστοτεχνικός χειρισμός της γλώσσας, ανάμειξη γελοίου και υψηλού, ιδιοφυής σύλληψη της πολιτικής και πολιτισμικής ουσίας και της εθνικής ιδιαιτερότητας της Ρωσίας.
Οι μοντερνιστές του 20ου αναγνωρίζουν αμέριστα την επίδρασή του. Ήταν ο προάγγελος της επόμενης γενιάς συγγραφέων και δεν έχει πει άδικα για αυτόν ο Ντοστογιέφσκι , «Όλοι μας ξεπροβάλαμε κάτω από το παλτό του Γκόγκολ».
Η ιστορία αυτή του Γκόγκολ βασίστηκε σε ένα μεγάλο βαθμό σε άρθρα εφημερίδων που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες της εποχής του για τους τρόφιμους των ψυχιατρικών ασύλων και αποτελεί μία από τις πρώτες περιγραφές της σχιζοφρένειας.
Ως εκ τούτου, έχει αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για ερευνητές και ψυχιάτρους που μελετούν την ιστορία της θεραπείας της ψυχικής ασθένειας πριν από τη σύγχρονη εποχή.
Και την εισαγωγή την εμπνέεται από θέματα εφημερίδων, όπου πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι λόγω της μονότονης και πολλές φορές άσκοπης εργασίας τους έπασχαν από σύνδρομα ψυχωτικής ανωτερότητας.
Ενημέρωση:
-Eίσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
Ο χώρος διαθέτει ιονιστή, φίλτρο Hepa, εξαερισμό.