Μία όαση πολιτισμού γίνονται και φέτος οι Κήποι της Βίλας Αλλατίνη από τη Δευτέρα 5 έως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, με συναυλίες και μία μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες.
Οι Βραδιές Πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη 2022, για 3η χρονιά θα χαρίσουν ψυχαγωγία και διασκέδαση μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, κάτω από τα πεύκα που δροσίζουν τα όμορφα φθινοπωρινά βράδια του Σεπτέμβρη.
Οι διοργανωτές θα τοποθετήσουν εντός του κήπου, 900 καθίσματα-σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα-ηχοφωτιστική κάλυψη και το stage, όπου αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια τους παρασύροντάς το μυαλό και την ψυχή μας, σε μαγευτικά, μουσικά ταξίδια.
Στο οίκημα της Βίλας Αλλατίνη, που αρχικά χρησίμευσε ως εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνη, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, σήμερα λειτουργούν ορισμένα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το μουσικό σχήμα «Πριγκηπέσσα» θα ανοίξει την αυλαία των εκδηλώσεων Βραδιές Πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη 2022, με συλλογή από ρεμπέτικα τραγούδια και στη συνέχεια ο Δημήτρης Μπάσης θα δώσει ρεσιτάλ με τη μουσική συντροφιά του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.
Την τρίτη μέρα τη σκυτάλη παίρνει η αφιερωματική μουσικοθεατρική παράσταση “Τα Άνθη της Καταστροφής”, η οποία θα μας μεταφέρει στην Μικρά Ασία, ενώ η Άνδριάνα Μπάμπαλη θα “συναντήσει” τον Κώστα Λειβαδά σε μία μουσική παράσταση για όλους
Την αυλαία των τετραήμερων εκδηλώσεων Βραδιές Πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη 2022, θα ρίξουν οι εκρηκτικοί Μπλε, ένα μουσικό όνομα εγγύηση για αξέχαστα live!
Σκοπός των διοργανωτών μεταξύ των οποίων, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανάδειξη των κήπων, της αστικής αυτής όασης, για ακόμη μία χρονιά, σε χώρο πολιτισμού και φυσικά η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, λόγω της πανδημίας.
Το κτίριο της Βίλας Αλλατίνη, ένα από τα ομορφότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης χτίστηκε το 1898 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος είχε σχεδιάσει και τους Μύλους Αλλατίνη, στην περιοχή που είναι γνωστή ως η Συνοικία των Πύργων ή Η Συνοικία των Εξοχών.
Όταν ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β’ εκθρονίστηκε, η Βίλα Αλλατίνη έγινε ο τόπος όπου διαβίωνε σε καθεστώς κατ΄ οίκον περιορισμού από το 1909 έως το 1911.
Το 1926 στέγασε τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το διάστημα του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο.
Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έδρευε στο κτίριο έως το 1979 και από το 2011 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μία φωτογραφία με άποψη της βίλας Αλλατίνη, που τραβήχτηκε το 1912, και ακολουθεί το κείμενο, δείχνει το μεγαλείο της και τους ξεχωριστούς κήπους της, που ήδη βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη.
Το αρχείο αντλήθηκε από την: Gallica Digital Library-Sentinelle turque postée devant le mur d’enceinte de la villa Allatini à Salonique, vers 1912