Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την περιοδική έκθεση: «Στην ίδια Πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη», στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ’.
Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Απριλίου 2023.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η εκθεσιακή σειρά Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια και μια παρουσίαση που δίνει έμφαση στα πρόσωπα και τις οικογένειες των δύο κοινοτήτων της πόλης.
Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη – Γ΄ κύκλος: Εμπόριο και επιχειρηματικότητα
Οι δύο πρώτοι κύκλοι παρουσίασαν θεματικές που σχετίζονταν με τη μουσική, το θέατρο, τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό.
Ο τρίτος κύκλος, που συνδιοργανώνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη.
3ος κύκλος: Εμπόριο, Επιχειρηματικότητα:
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη συνδιοργανώνουν σειρά εκθέσεων με τίτλο «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη», με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια.
Ο τρίτος κύκλος που συνδιοργανώνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη.
Αφορά την οικονομία της πόλης, η οποία κατά την επίμαχη περίοδο στηριζόταν στις διεθνείς ανταλλαγές, το τοπικό και το περιφερειακό εμπόριο μικρής κλίμακας καθώς και στην αυτοκατανάλωση.
Η πόλη τροφοδοτούσε τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και τη μακεδονική ύπαιθρο, ενώ αποτελούσε και την εξαγωγική πύλη των αγροτικών προϊόντων και του ορυκτού πλούτου της μακεδονικής ενδοχώρας.
Πλήθος ιστορικών τεκμηρίων, όπως συμβόλαια, τραπεζικοί λογαριασμοί, επαγγελματικές διαφημίσεις στον Τύπο, αλλά και άλλου είδους λιγότερα γνωστά έγγραφα, όπως συμφωνητικά εκμετάλλευσης ορυχείων και μεταλλείων, αναδεικνύουν τη μεγάλη επίδραση που είχαν στην οικονομία της πόλης η χριστιανική και η εβραϊκή κοινότητα.
Όπως και στους προηγούμενους δύο κύκλους, οι φωτογραφίες, τα έγγραφα και τα αντικείμενα από το οικογενειακό Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης προσφέρουν στον επισκέπτη μια πλούσια ανθολογία υλικού που δίνει ζωή στους ανθρώπους που κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη κέντρο εμπορίου και εξαγωγική πύλη της μακεδονικής ενδοχώρας.