Στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται σημαντικές περιοδικές εκθέσεις στη διάρκεια του έτους, οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικά και ενδιαφέροντα εκθέματα, εικαστικές αναφορές, επετειακά αφιερώματα και φεστιβάλ καθώς και νέα αποκτήματα του Μουσείου.
Παράλληλα με τις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μοναδικά αριστουργήματα από την αρχαία ελληνική τέχνη, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα, οι περιοδικές εκθέσεις κατέχουν σημαντική θέση και κερδίζουν το ενδιαφέρον του κοινού.
Οι μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου φέρουν τους εξής τίτλους:
- Προϊστορική Μακεδονία
- Προς τη Γέννηση των πόλεων
- Στη Μακεδονία από τον 7ο αι. Π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα
- Θεσσαλονίκη, Μακεδονία Μητρόπολις
- Ο Χρυσός των Mακεδόνων
- Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος
- Μνήμη και Λίθοι
- Μακεδονία από τις Ψηφίδες στα Pixels
Οι Περιοδικές Εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης:
1.Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]
Διάρκεια Έκθεσης 15 Ιουλίου 2021 έως Κυριακή 17 Ιουλίου 2022
Η περιοδική έκθεση Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021] εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουλίου 2021 και αποτελεί τη συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το ξέσπασμα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.
Δείτε περισσότερα για την έκθεση: Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία
2.«Σαρδηνία μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου»
Διάρκεια έκθεσης Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 15 Μαΐου 2022
Πρόκειται για μια συναρπαστική έκθεση αφιερωμένη στον αρχαίο πολιτισμό της Σαρδηνίας, τον Νουραγκικό πολιτισμό, με τα επιβλητικά μεγαλιθικά κτίρια, τα νουράγκι, τα ντολμέν, τα μενχίρ και τους τάφους των γιγάντων. Τα 188 εκθέματα μάς δείχνουν τον δρόμο, μέσα από ιστορίες, θρύλους αλλά και τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, να ανακαλύψουμε έναν από τους πιο γοητευτικούς πολιτισμούς της Μεσογείου που συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών.
Η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα αλλά και πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό.
Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο Προϊστορίας & Πρωτο-ιστορίας του Βερολίνου και το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ ο τελευταίος της σταθμός μετά Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.
Η διοργάνωση αποτελεί την τελευταία δράση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Πολιτισμικής Κληρονομιάς & Τουρισμού για την αρχαιολογία της Σαρδηνίας στη Μεσόγειο, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οργανώνεται από την Περιφέρεια Σαρδηνίας-Τμήμα Τουρισμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι και την Περιφερειακή Διεύθυνση Μουσείων της Σαρδηνίας –σε συνεργασία με τα τέσσερα μουσεία που τη φιλοξενούν– υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών & Διεθνούς Συνεργασίας (MAECI) και του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού (MIC), τη συνεργασία της Fondazione di Sardegna και τη Villaggio Globale International που έχει αναλάβει την οργάνωση και τον γενικό συντονισμό.
Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος σε πέντε γλώσσες (ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και ελληνικά).
“Sardinia Megalithic Island. From menhirs to nuraghi: stories of stone in the heart of the Mediterranean”
3. BioΜuse-Από τα Θραύσματα των Οστών στις Ιστορίες των Ανθρώπων
Διάρκεια έκθεσης από Σάββατο 9 Απριλίου έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022.
Η περιοδική έκθεση υλοποιείται σε συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος BioΜuse, μια σύμπραξη φορέων της Ελλάδας και της Γερμανίας, που στόχο είχε την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και τη διαφύλαξη πολύτιμων δεδομένων βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.
Κεντρική ιδέα του έργου ήταν η αφήγηση ατομικών βιογραφιών, που προέκυψαν μέσα από τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων πραγματικών ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια.
Δείτε περισσότερα για την έκθεση: BioΜuse-Από τα Θραύσματα των Οστών στις Ιστορίες των Ανθρώπων