Στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται σημαντικές περιοδικές εκθέσεις στη διάρκεια του έτους, οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικά και ενδιαφέροντα εκθέματα, εικαστικές αναφορές, επετειακά αφιερώματα και φεστιβάλ καθώς και νέα αποκτήματα του Μουσείου.
Παράλληλα με τις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μοναδικά αριστουργήματα από την αρχαία ελληνική τέχνη, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα, οι περιοδικές εκθέσεις κατέχουν σημαντική θέση και κερδίζουν το ενδιαφέρον του κοινού.
Οι μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου φέρουν τους εξής τίτλους:
- Προϊστορική Μακεδονία
- Προς τη Γέννηση των πόλεων
- Στη Μακεδονία από τον 7ο αι. Π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα
- Θεσσαλονίκη, Μακεδονία Μητρόπολις
- Ο Χρυσός των Mακεδόνων
- Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος
- Μνήμη και Λίθοι
- Μακεδονία από τις Ψηφίδες στα Pixels
Οι Περιοδικές Εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης:
- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 60 Χρόνια-60 Στιγμές
Διάρκεια έκθεσης έως 31 Οκτωβρίου 2023
Στις 27 Οκτωβρίου 1962 η πόλη εγκαινιάζει με λαμπρότητα το νέο της αρχαιολογικό μουσείο. Φέτος, 60 χρόνια μετά, τιμούμε αυτή τη σημαντική επέτειο με μια έκθεση που φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου.
Περισσότερα για την έκθεση διαβάστε εδώ:
2. Ένα χειρόγραφο από τη Βενετία στη Θεσσαλονίκη. Σχόλια στην Οδύσσεια δια χειρός Ευσταθίου
Διάρκεια έκθεσης έως 20 Δεκεμβρίου 2022
H έκθεση, καρπός συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με την Αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα σπάνιο χειρόγραφο του 12ου αιώνα, που φυλάσσεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, τον Marcianus Graecus 460.
Περισσότερα για την έκθεση εδώ:
3. «Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις»
Διάρκεια έως 31 Δεκεμβρίου 2022
Για πρώτη φορά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία νέα προσέγγιση παλαιότερων ευρημάτων και συγκεκριμένα δύο κεφαλών θεοτήτων.
Με βάση τη νεότερη έρευνα μπορούν να συσχετιστούν με το ιερό της Μυγδονικής Λητής.
Μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του.
Αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.
Πολλά αντικείμενα των μουσειακών συλλογών έχουν προβλήματα ταύτισης και προσδιορισμού προέλευσης. Αυτού του είδους τα θέματα έχουν απασχολήσει πολλές φορές την έρευνα.
Πρόσφατα, με βάση το αρχειακό υλικό παλαιότερων ανασκαφών, η έρευνα έχει ταυτίσει μαρμάρινα γλυπτά αλλά και άλλα ευρήματα, άγνωστης μέχρι σήμερα προέλευσης, και τα έχει συσχετίσει με το ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στη Λητή Μυγδονίας (θέση Δερβένι Θεσσαλονίκης).
Οι δύο αυτές κεφαλές θεοτήτων, Άρτεμης και Αθηνάς, μπορούν να αποδοθούν σε αυτό το ιερό. Χρονολογούνται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. και μετά τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. αντίστοιχα.
4. «Στην ίδια Πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»
Διάρκεια έως Σάββατο 15 Απριλίου 2023
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη συνδιοργανώνουν σειρά εκθέσεων με τίτλο «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη», με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια.
Ο τρίτος κύκλος που συνδιοργανώνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Αφορά την οικονομία της πόλης, η οποία κατά την επίμαχη περίοδο στηριζόταν στις διεθνείς ανταλλαγές, το τοπικό και το περιφερειακό εμπόριο μικρής κλίμακας καθώς και στην αυτοκατανάλωση.
Περισσότερα για την έκθεση θα βρείτε εδώ: