Το Μουσείο Βυζαντινό Πολιτισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Κάμπος/Πεδίο: η Ενέργεια του Κενού» στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων: «Κυριάκος Κρόκος».
Περισσότερες Πληροφορίες
«Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού»
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 28 Ιανουαρίου 2023
Διάρκεια έκθεσης: έως 23 Απριλίου 2023.
Στην έκθεση, με εκκίνηση μια βυζαντινή εικόνα της Αποκαθήλωσης (δωρεά Ειρήνης Ανδρεάδη) από τη Συλλογή του Μουσείου, παρουσιάζονται εικαστικά έργα που διερευνούν σύγχρονες προσεγγίσεις του μοντερνιστικού «πεδίου» και του βυζαντινού «κάμπου».
«Κάμπος», «πεδίο» είναι λέξεις που μετασχηματίζουν τη δισδιάστατη ζωγραφική εικόνα σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη οθόνη ιδεών.
«Κάμπος» είναι το αφετηριακό σημείο της εικόνας, εκεί όπου θα αναπτυχθεί η οπτική αφήγηση.
«Πεδίο» είναι το μη περατό όριο της εικόνας.
Η ενέργεια του κενού στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κ. Κρόκος» του Μουσείου, λειτουργεί ως ένα σημείο διασύνδεσης του παρελθόντος και του παρόντος ή τουλάχιστον της ανανεωτικής ανάγνωσης των δύο αυτών ιστορικών όρων μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες με ποικιλόμορφες εικαστικές εκφράσεις (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο, αντικείμενα, ψηφιακά έργα) αναπτύσσουν σύγχρονες ιδέες του πεδίου και σε όσα αυτό μπορεί να παραπέμπει στο σύγχρονο πλαίσιο.
Παράλληλα γίνεται αναφορά σε διαχρονικά ιστορικά παραδείγματα έργων που παραπέμπουν στην έννοια του κάμπου ή του πεδίου.
Εισαγωγή στην έκθεση και στην έννοια του βυζαντινού κάμπου αποτελεί εικόνα της Αποκαθήλωσης του 1400, δωρεάς Ειρήνης Ανδρεάδη, από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Επιμέλεια έκθεσης:
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών: Γιάννης Ζιώγας, Σύνθια Γεροθανασίου
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Αναστασία Καραδημητρίου
Συμμετέχοντες/συμμετέχουσες:
Άγγελος Αντωνόπουλος, Εοζέν Αγκοπιάν, Εβίτα Βουδούρη, Σύνθια Γεροθανασίου, Γιάννης Ζιώγας, Θοδωρής Ζυρπιάδης, Σοφία Κυριακού, Ίρις Μπουρνάζου, Μάρκος Ντέμκας, Στελιος Ντεξής/Μυρτώ Βουνάτσου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Σόφυ Παπαδοπούλου, Νάνσυ Παπαδοπούλου, Ράνια Σχορετσανίτη, Γιάννης Χρηστάκος.
Χρήσιμες Πληροφορίες:
Ώρες λειτουργίας
- Χειμερινό ωράριο λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων του Κράτους από την 1η Νοεμβρίου 2022 έως την 31η Μαρτίου 2023
Ωράριο λειτουργίας Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκού Πύργου: 08:30 – 15:30 - Θερινό ωράριο λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων του Κράτους από την 16η Απριλίου 2023 έως την 31η Οκτωβρίου 2023
Ωράριο λειτουργίας Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκού Πύργου: 08:00 – 20:00
Ημέρες Αργίας:
- Το Μουσείο παραμένει κλειστό στις:
- 25η Δεκεμβρίου
- 26η Δεκεμβρίου
- 1η Ιανουαρίου
- 25η Μαρτίου
- ημέρα του Πάσχα
- Πρωτομαγιά (επίσημες αργίες του Κράτους).
Τις λοιπές ημέρες αργίας (Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος, Δεκαπενταύγουστο και 28η Οκτωβρίου) λειτουργεί σύμφωνα με το κανονικό ωράριο. - Την Διεθνή Ημέρα Μνημείων, το Μουσείο λειτουργεί κανονικά και με ελεύθερη είσοδο.
Διαφορετικό Ωράριο:
Το Μουσείο λειτουργεί τη Μεγάλη Παρασκευή 12:00-17:00 και το Μεγάλο Σάββατο 08:00-15:00.
Εισιτήρια:
- Κανονικό εισιτήριο:
Εισιτήριο κανονικό: 8 ευρώ
Εισιτήριο μειωμένο: 4 ευρώ
1η Νοεμβρίου – 31η Μαρτίου :Εισιτήριο για όλους: 4 ευρώ - Ενιαίο εισιτήριο:
Aπό 3-7-21 διατίθεται το ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο του Λευκού Πύργου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το μνημείο της Ροτόντας. Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ και ισχύει για 3 ημέρες.
Ελεύθερη είσοδος:
Η είσοδος για όλους τους επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη τις ακόλουθες ημέρες:
- Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου.
- Την Εθνική εορτή 28η Οκτωβρίου.
- Τις επετειακές ή βάσει διεθνών συμβάσεων ημερομηνίες:
- 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),
- 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),
- το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους)
- 6 Μαρτίου (Μνήμη Μελίνας Μερκούρη).