Συναυλία μουσικής δωματίου – Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023
Οι σχέσεις των δύο φορέων, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, έχουν συσφιχθεί μετά την πρόσφατη άμεση ανταπόκριση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι πλημμύρες στην τέως αίθουσα δοκιμών της ορχήστρας, ενώ αυτή η συναυλία αποτελεί προοίμιο μίας ευρύτερης συνεργασίας στο άμεσο μέλλον, με δράσεις που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, που λαμβάνουν χώρα τον Σεπτέμβριο κάθε έτους με τη συμμετοχή των 50 χωρών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση.
Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των ΕΗΠΚ από το 1996 με εθνικό συντονιστή του προγράμματος τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.
Πρόγραμμα συναυλίας:
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία από τα πιο γνωστά και αγαπητά έργα του ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο. Στο α’ μέρος της συναυλίας, η γραφή του Γιάννη Κωνσταντινίδη, που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται γνωστά δημοτικά τραγούδια των Δωδεκανήσων, παρουσιάζει μια εκλεκτική συγγένεια με αυτήν του Γάλλου συνθέτη Claude Debussy, τόσο στο αρμονικό, ιμπρεσιονιστικό υπόβαθρο των μελωδιών τους, όσο και στην ευφάνταστη εναλλαγή ρυθμικών μοτίβων.
Στο β’ μέρος της βραδιάς, η ρομαντική και έντονα περιγραφική γραφή του Νορβηγού συνθέτη Edvard Grieg ζωγραφίζει με ήχους τα απέραντα παγωμένα τοπία της πατρίδας του και τους ανοιχτούς ορίζοντες, αφήνοντας πού και πού, ανάμεσα από τα χειμαρρώδη δεξιοτεχνικά περάσματα των δυο οργάνων, να διαφαίνεται μια βαθιά μελαγχολία.”
Πρόγραμμα Συναυλίας:
Γιάννης Κωνσταντινίδης: Σουίτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες των Δωδεκανήσων, για
βιολί και πιάνο (~17’)
Ι. Andante lento (Κάρπαθος)
II. Allegretto scherzando (Κάλυμνος)
III. Con moto e quasi parlando – Allegretto semplice (Ρόδος)
IV. L’istesso tempo (Λέρος)
V. Andante mesto (Ρόδος)
VI. Andante lento – Allegro vivo (Ρόδος)
Claude Debussy: Σονάτα αρ. 3 για βιολί και πιάνο σε σολ ελάσσονα (~14´)
Ι. Allegro vivo
II. Intermède: Fantasque et léger
III. Finale: très animé
Edvard Grieg: Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, op. 45 (~23’)
I. Allegro molto ed appassionato
II. Allegretto espressivo alla romanza
III. Allegro animato
Εύη Δελφινοπούλου, βιολί
Μαριλένα Λιακοπούλου, πιάνο
Βιογραφικό Εύη Δελφινοπούλου:
Σπούδασε βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στην Ανώτατη Ακαδημία του Graz Αυστρίας. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Graz, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με ορχήστρες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διετέλεσε κοντσερτίνο της ορχήστρας AlpenAdria και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του «Τρίο Θεσσαλονίκης». Από το 1994 είναι καθηγήτρια βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Βιογραφικό:
Μαριλένα Λιακοπούλου, πιανίστα
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξεις Νόρας Λουκίδου & Τζένης Σημηριώτη). Μετά την αποφοίτηση της, συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στον Bernard Ringeissen (Παρίσι).
Η σπουδή της κοντά στον μεγάλο αυτόν γάλλο πιανίστα της άνοιξε, μεταξύ άλλων, τους ορίζοντες της γαλλικής μουσικής, στην μελέτη της οποίας αφοσιώθηκε, δημιουργώντας ένα μεγάλο ρεπερτόριο έργων για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου.
Ήδη από τα χρόνια των σπουδών της η Μαριλένα Λιακοπούλου στράφηκε με ζωηρό ενδιαφέρον στη μουσική δωματίου.
Γνωστή στο ελληνικό κοινό από τις συχνές εμφανίσεις της σε ρεσιτάλ και ως σολίστ με ορχήστρες, ακολουθεί μια πλούσια καριέρα στο χώρο της μουσικής δωματίου διεθνώς, συμπράττοντας με εξέχοντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το ρεπερτόριο της καλύπτει μια ευρεία γκάμα έργων για σόλο πιάνο, κονσέρτων με ορχήστρα, και έργων μουσικής δωματίου.
Πρόσφατα, εμφανίστηκε σε μια σειρά συναυλιών στη Ν. Γαλλία, υπό τον τίτλο “Ημέρες Vincent d’Indy”, ερμηνεύοντας σχεδόν το σύνολο των πιανιστικών έργων του ξεχασμένου αυτού σπουδαίου γάλλου συνθέτη, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Τρίο Θεσσαλονίκης, με το οποίο εμφανίζεται αδιάκοπτα από το 1994. Από το 1991 παίζει ως Α΄ κορυφαία στο πιάνο στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα με τη μουσική σταδιοδρομία της, η Μ.Λιακοπούλου ακολούθησε νομικές σπουδές (πτυχίο Νομικής- ΑΠΘ), με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο της Τέχνης (MA in Art Law & Economy- IHU)