Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ. συνεχίζει τις ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί στην έκθεση: «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη» και στην Έκθεση: «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη».
Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, το Τελλόγλειο συμμετέχει στον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 με δύο ανοιχτές ξεναγήσεις.
Διάρκεια ξενάγησης: 45 λεπτά
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 2310247111
Ημέρες & Ώρες
Περισσότερες Πληροφορίες
Έκθεση: «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»
Στην έκθεση, το θέμα προσεγγίζεται σε δύο ενότητες μέσα από εικαστικά κυρίως τεκμήρια.
Στην πρώτη ενότητα, αξιοποιείται κυρίως υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος, ένα σύνολο σχεδίων του Σπύρου Παπαλουκά που απέκτησε σχετικά πρόσφατα το Τελλόγλειο, επίσης έργα άλλων καλλιτεχνών στις συλλογές του (Βαλσαμάκη, Μηνά Αβραμίδη, Χαλεπά-Κατσάτου κ.ά.), δάνεια από μουσεία και συλλογές (και έργα του Περικλή Βυζάντιου από τη μικρασιατική εκστρατεία), καθώς και φωτογραφικό υλικό του Αρχείου Στρατή Δούκα στο ΑΠΘ.
Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την τραγωδία του απάνθρωπου παραλογισμού να συνεχίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον.
Έκθεση: «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη»
Στην έκθεση παρουσιάζεται σχεδόν ολόκληρο το έργο της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000) με περισσότερα από 300 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.
Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί και στην έκθεση «Ο Χαλεπάς με τη ματιά των μαθητών».
Στη μικρή αυτή έκθεση στον δεύτερο όροφο, παρουσιάζεται μια επιλογή από τα γράμματα και τα σκίτσα παιδιών, διαλεγμένα με δυσκολία μέσα από μια πληθώρα εξαιρετικών κειμένων και σχεδίων προερχόμενα από μαθητές που επισκέφθηκαν την έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς. Δούναι και Λαβείν» (Τελλόγλειο, 2022).
Παράλληλα, παρουσιάζονται 80 περίπου εξαιρετικά ενδιαφέροντα σκίτσα του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα, τα οποία φιλοτέχνησε στον χώρο της έκθεσης κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του μεγάλου γλύπτη και το κοινό.