To Foodprint ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week!
Στις 6 Ιουνίου 2023 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Foodprint στο Glass House (κτίριο Πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού), στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week που φέτος έχει ως κεντρική θεματική τις ποικίλες εκφάνσεις του design που υπηρετούν τη γαστρονομία.
Στη συνέχεια, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Γκαλερί του Ινστιτούτου Goethe από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Παράλληλες δραστηριότητες της έκθεσης περιλαμβάνουν προβολές ντοκιμαντέρ, διαδραστικά εργαστήρια και εκδηλώσεις μαγειρικής.
Με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή μας σήμερα, η έκθεση συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από τις φωτογραφίες πέντε φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής.
Η έκθεση είναι δομημένη γύρω από πέντε θέματα: επιβιώνω, παρέχω, μαγειρεύω, τρώω και διατηρώ.
Οι θεματικές αυτές διατρέχουν τη Μεσογειακή Διατροφή και αναδεικνύουν μια ολιστική προσέγγιση της διατροφής η οποία στοχεύει στην προαγωγή της καλής υγείας και στην παρακίνηση για βιώσιμη διαβίωση.
Η μεσογειακή διατροφή έχει εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, αναφερόμενη σε γνώσεις και πρακτικές που συνδέονται με τη συλλογή, την προετοιμασία και την κατανάλωση της τροφής, αποτελώντας μέρος της συλλογικής εμπειρίας και μνήμης των μεσογειακών κοινωνιών σε βάθος χρόνου.
Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.
Το Fοοdprint διοργανώνεται από την Anemon σε συνεργασία με το Thessaloniki Design Week, το Ινστιτούτο Goethe και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Αποτελεί μια συνδιοργάνωση με τα Μουσεία της Brescia της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το Μουσείο Διατροφής Κύπρου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), υπό την αιγίδα της Eλληνικής Eθνικής Eπιτροπής για την Unesco και τη στήριξη του προγράμματος Creative Europe της ΕE.
Οι φωτογράφοι:
Πέντε Ευρωπαίοι φωτογράφοι ταξίδεψαν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κροατία και την Κύπρο, καταγράφοντας τις δραματικά αντίθετες όψεις της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα, από απομονωμένα ψαροχώρια μέχρι σύγχρονες σχολές μαγειρικής.
Διερεύνησαν ποικίλα θέματα όπως η βιωσιμότητα, η ταυτότητα, η οικογένεια, η κοινότητα, η μαγειρική, η γεωργία, η υγεία και η δημιουργικότητα.
Οι εικόνες επιδιώκουν να ενθαρρύνουν το κοινό να συνδεθεί με το παρελθόν της περιοχής, η οποία αν και σημαδεύτηκε από τη φτώχεια και την πείνα, δημιούργησε μια από τις πιο υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές παραδόσεις στον κόσμο.
H Αγγλίδα φωτογράφος Elena Heatherwick ταξίδεψε στο νησί της Κρήτης για να διερευνήσει το θέμα της γαστρονομικής κληρονομιάς. Πέρασε χρόνο με μια οικογένεια που διατηρεί μια μικρή ταβέρνα σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή.
Τρεις γενιές συμμετέχουν στην παραγωγή προϊόντων, όπως τυρί και λαχανικά, ενώ παράλληλα συλλέγουν εποχιακά άγρια φυτά από τα βουνά.
O Γερμανός φωτογράφος Johann Clausen επισκέφθηκε την Κροατία και αποτύπωσε το τοπίο στην ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας, εξερευνώντας οπτικά ένα από τα πιο βασικά συστατικά της μαγειρικής και της συντήρησης των τροφίμων: το αλάτι.
Στην Κύπρο, φωτογράφισε μια φουτουριστική φάρμα εμπορευματοκιβωτίων όπου καλλιεργούνται φρέσκα χόρτα, προστατευμένα από τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες του νησιού, ενώ παράλληλα δημιούργησε μια σειρά από πορτρέτα φρούτων σε έναν εγκαταλελειμμένο οπωρώνα, αποκαλύπτοντας την ομορφιά τους με έναν διαχρονικό τρόπο.
Η Ελληνίδα φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου ταξίδεψε στο Μαρόκο και φωτογράφισε μια κοινότητα στηναπομακρυσμένη ορεινή περιοχή Taounate.
Μέσα από μια εποχιακή, φυτική διατροφή -καθώς το κρέας είναι πολύ ακριβό για να το προμηθευτούν- τα μέλη της κοινότητας διατηρούν στενή σχέση με το περιβάλλον τους, αγκαλιάζοντας ό,τι τους προσφέρει.
O Ολλανδός Chris de Bode ταξίδεψε στην Ισπανία, για να επικεντρωθεί στα οφέλη του μεσογειακού φαγητού για την υγεία. Εκεί, φωτογράφισε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, οι οποίοι διεξάγουν μια από τις κορυφαίες μελέτες παγκοσμίως για τη μεσογειακή διατροφή, με την ονομασία PREDIMED+.
Στην Ιταλία, ο Chris διερεύνησε τα θέματα της γαστρονομίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, μέσα από μια σειρά πορτρέτων μαθητών μαγειρικής στην πόλη Μπρέσια.
H Ισπανίδα Maria Contreras Coll επισκέφθηκε το πορτογαλικό νησί Culatra για να καταγράψει πώς η τοπική κοινότητα των συλλεκτών οστρακοειδών επηρεάζεται από τη ρύπανση, την άνοδο της θερμοκρασίας και την υπεραλίευση, αποκαλύπτοντας πώς η διαβίωσή τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα.
Εργαστήριο | Γνωριμία με τους σπόρους
Τοποθεσία: The Glasshouse | Ώρα: 17:00 – 19:00 | Είσοδος ελεύθερη έπειτα από δήλωση συμμετοχής
Το Foodprint και το Πελίτι, ενώνουν δυνάμεις για να διοργανώσουν ένα εργαστήριο για όλη την οικογένεια, για τον εορτασμό των παραδοσιακών σπόρων.
Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι και δραστηριότητες με επίκεντρο τους σπόρους, το φύτρωμα και τη συλλογή τους.
Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την αξία των παραδοσιακών σπόρων και θα γνωρίσουν το έδαφος, το νερό, τα ζώα και τους σπόρους που κάνουν δυνατή την τροφή μας.
Εργαστήριο | Mediterranean Food Stories
Τοποθεσία: The Glasshouse | Ώρα: 11:30 – 13:00 | Είσοδος ελεύθερη έπειτα από δήλωση συμμετοχής
Τη μεσογειακή κουζίνα χαρακτηρίζουν συνδυασμοί πρώτων υλών που είναι κοινές στις χώρες της Μεσογείου.
Ο σεφ παραδοσιακής γαστρονομίας Γιάννης Κατσαντώνης, αφηγείται διατροφικές ιστορίες της Μεσογείου και της Σαλονικιώτικης κουζίνας σε ένα διαδραστικό εργαστήρι δημιουργίας βιώσιμων, υγιεινών και νόστιμων σνακ, μεζέδων και σάντουιτς.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις γαστρονομικές τους εμπειρίες και να πειραματιστούν δοκιμάζοντας νέες συνθέσεις γνώριμων γεύσεων, βασισμένες στην εποχικότητα, την εντοπιότητα, τη διατροφική αξία, την αισθητική και τις παραδοσιακές χρήσεις μεσογειακών προϊόντων.
Δηλώσεις συμμετοχής: https://www.goethe.de/ins/gr/el/ver.cfm?event_id=24757468
Συντελεστές:
Παραγωγή: Anemon Productions
Συμπαραγωγή: Goethe-institut, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Fondazione Brescia Musei, Πολιτιστικο Ίδρυμα Τράπεζας Κυπρου, Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων Και Διατροφής
Συνδιοργάνωση: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομάς Του Υπουργείου Πολιτισμού Και Αθλητισμού, Εθνικο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(ΕΜΣΤ)
Με Τη Στήριξη: Creative Europe Programme Of The Eu
Υπο Την Αιγιδα: Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Για Την Unesco
Σύμβουλος έργου : Μαρλεν Μουλιου
Graphic Design: Dolphins – Θάνος Τσαμπουκάς