Με δύο μουσικούς άξονες επιστρέφει το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2022 από την Παρασκευή 15 Απριλίου έως και το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στην Αποθήκη Δ΄στο Λιμάνι και στην Αίθουσα τελετών ΑΠΘ.
Η πρώτη θεματική αφορά τη Λατρευτική μουσική και θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 15 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 στην Αποθήκη Δ΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ένα τριήμερο αφιέρωμα για σόλο πιάνο, την εβδομάδα πριν το Πάσχα.
Ενώ ο δεύτερος άξονας του Φεστιβάλ παρουσιάζει 5 κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του Μπετόβεν, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου 2022.
Συνθετικές ανησυχίες με επίκεντρο το θείο, από την Αναγέννηση έως σήμερα, όπως αποτυπώθηκαν για τον πιανιστικό ήχο σε μεταγραφές ή πρωτότυπα έργα. Συναισθήματα μετάνοιας, ευλάβειας, λύτρωσης, εξιλέωσης αναμοχλεύονται μέσα από τον πλούσιο και πολυδιάστατο ήχο σημαντικών πιανιστών.
Ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2020, 250 ετών από τη γέννηση του μεγάλου Γερμανού συνθέτη θα είναι ευκαιρία να πραγματοποιηθεί ένας εορτασμός που χρειάστηκε να περιμένει δυο χρόνια, αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες συμπράττουν με την ΚΟΘ για δύο μοναδικές βραδιές, ερμηνεύοντας ορισμένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα έργα του σπουδαίου μουσουργού.
Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης άνοιξε τα φτερά του το 2012, μέσα στην οικονομική κρίση και όμως, βρήκε τον δρόμο του και φώλιασε στην καρδιά όλων των ακροατών προσφέροντάς τους με πάθος, συγκίνηση, λυρικότητα, ενατένιση, μελαγχολία.
Σήμερα στην εποχή με τους ταχύτατους ρυθμούς και τις απίστευτες εξελίξεις, αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος το πανόραμα των πιο αγαπητών έργων για πιάνο, που ετοίμασε για φέτος το Φεστιβάλ..
Το φεστιβάλ Πιάνου αναβιώνει το ρομαντικό πνεύμα μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες μερικών από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τον ιστορικότερο μουσικό θεσμό της πόλης ενώ κάθε μία από τις θεματικές συναυλίες, καθώς και το αφιέρωμα στα μεγάλα κονσέρτα του ρομαντισμού, αναδεικνύουν διαφορετικές πλευρές της ρομαντικής μουσικής τέχνης, προσφέροντας στους ακροατές, μία πνευματική και συγκινησιακή βύθιση στην εκφραστική δύναμη του ρομαντικού μουσικού κόσμου.
Συνολικά 15 περίπου δράσεις με βασικό άξονα το πιάνο ενθαρρύνουν την καλλιτεχνική δημιουργία, δίνουν βήμα σε νέους και συμβάλλουν ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.
Στα χρόνια της διοργάνωσής του, έχει πετύχει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα μουσικά δρώμενα της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή χιλιάδων θεατών.
Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολέγιο, κτλ.
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται από το 2017 με την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.
Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα.
Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, δημιουργούν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο βασιλιά των οργάνων.
Στόχος είναι το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας».
Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Σταύρου Σταύρου.