Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την Ελένη, την “τραγική” ηρωίδα του Ευρυπίδη στο Θέατρο Δάσους, συμμετέχοντας στο 7ο Φεστιβάλ Δάσους από την Πέμπτη 16 έως το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021.
Η παραγωγή αυτή του Κρατικού Θεάτρου παρουσιάστηκε και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από την Παρασκευή 6 έως την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, μετάφραση Παντελή Μπουκάλα ενώ στο ρόλο της Ελένης θα δούμε την Έμιλυ Κολιανδρή.
Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στην αγγλική γλώσσα
Η Ελένη γράφτηκε το 412 π.Χ. μετά την πανωλεθρία των Αθηναίων στη Σικελική εκστρατεία και το χαρακτηρίζει ο αντιπολεμικός του χαρακτήρας.
Ο Ευρυπίδης σκιαγραφεί τον χαρακτήρα της ηρωίδας του, όχι από τα μυθικά χαρακτηριστικά που της έδωσε ο Όμηρος, αλλά από την ποιητική εικόνα του Στησίχορου, όπου ο Τρωικός πόλεμος δεν έγινε για χάρη μίας γυναίκας αλλά χάριν ενός «ειδώλου».
Ταξίδι και φυγή, ένα αέναο ερωτηματικό, ένα αίνιγμα άλυτο ακόμη και για την Σφίγγα, μεταξύ αίσθησης και παραίσθησης και ατέλειωτων μαχών σώμα με σώμα στην οριογραμμή ενός και μόνο βλέμματος…
Της δισυπόστατης πολυθρύλητης Ελένης, συμβόλου πάθους και πόθου, των αφορμών για την αιτία, των διαδράσεων ανάμεσα σε είναι και σε φαίνεσθαι, της πολύχρονης κατακραυγής, της καιροφύλακτης αξιοπρέπειας, της σθεναρής αντίστασης σε κελεύσματα απατηλής ευκολίας, της αναζήτησης ομιχλοσκόνιστου μισεμού και κραταιάς παλινόστησης.
Η τραγωδία:
Η Ελένη στην τραγωδία του Ευριπίδη βρίσκεται από χρόνια στην Αίγυπτο, στο παλάτι του Πρωτέα, μετά το θάνατο του οποίου ο διάδοχος και γιος του Θεοκλύμενος, επιμένει να την παντρευτεί. Οι συμφορές της λοιπόν, αρχίζουν από τη νίκη της Αφροδίτης, όταν η θεά αυτή για να εξασφαλίσει την εκλογή της από τον Πάρη, υποσχέθηκε ως ανταμοιβή του τον γάμο του με την Ελένη.
Η Ήρα όμως οργισμένη για την ήττα της, δημιουργεί από σύννεφο ένα ομοίωμα (είδωλον) το οποίο θα πάρει μαζί του ο Πάρις, νομίζοντας ότι απάγει την Ελένη. Την Ελένη την έστειλε ο Δίας μέσω του Ερμή στην Αίγυπτο, για να ζήσει στο παλάτι του Πρωτέα, περιμένοντας τον άνδρα της Μενέλαο να επιστρέψει από τον πόλεμο.
Ο Μενέλαος μετά από την άλωση της Τροίας κατέπλευσε στην Αίγυπτο όπου συνάντησε την Ελένη και έμαθε με κατάπληξη ότι η «εν Τροία» Ελένη ήταν φάσμα ψευδές. Η πραγματική του σύζυγος ήταν κρυμμένη στην Αίγυπτο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και ο καταστροφικός πόλεμος της Τροίας είχε βασιστεί σε ένα ψέμα.
Οι δυο τους συνεννοήθηκαν, μηχανορράφησαν και εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο. Ανέβηκαν έπειτα σ’ ένα πλοίο, τάχα για να τελέσουν θυσία στη θάλασσα, στη μνήμη του Μενέλαου, κι έτσι σώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Ευριπίδης
Μετάφραση: Μπουκάλας, Παντελής
Σκηνοθεσία: Παπαβασιλείου, Βασίλης
Σκηνοθέτης (συνεργάτης): Φιλόσογλου, Νικολέτα
Δραματουργία: Φιλόσογλου, Νικολέτα
Σκηνικά: Μέντης, Άγγελος
Κοστούμια: Μέντης, Άγγελος
Μουσική: Τριανταφύλλου, Αγγελος
Βοηθός μουσικού: Δούσος, Γιώργος
Ενορχήστρωση: Δούσος, Γιώργος
Μουσική διδασκαλία: Δούσος, Γιώργος
Βοηθός σκηνογράφου: Ναλμπάντη, Έλλη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ναλμπάντη, Έλλη
Οργάνωση παραγωγής: Ανδρώνη, Αθανασία
Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α΄), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β΄), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)
Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Αναστασία Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου
Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).
Δείτε το teaser: