Η «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023» επιστρέφει δυναμικά με 22 θεατρικά σχήματα της πόλης, με παραγωγές, πολλές από τις οποίες αποτελούν πρεμιέρες, άλλα και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες θα διεξαχθούν στο Θέατρο Άνετον, τη Δημοτική Πινακοθήκη, την Αίθουσα Νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου και άλλους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
Με νέες θεματικές ενότητες και δράσεις, μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ενώ διευρύνονται οι χώροι που θα φιλοξενήσουν την «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023» πέρα από το θέατρο Άνετον, και σε άλλους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της Θεσσαλονίκης.
Πρόγραμμα Παραστάσεων & Δράσεων «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023»
Περισσότερες Πληροφορίες
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης με την πολύτιμη συνεισφορά και γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεάτρου διοργανώνουν και φέτος την «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023».
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 22 θεατρικά σχήματα της πόλης, με παραγωγές, πολλές από τις οποίες αποτελούν πρεμιέρες, άλλα και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις που εντάσσονται στην «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023» θα ξεκινήσουν στις 17 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου 2023.
Στόχος της διοργάνωσης «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023» είναι η υποστήριξη και η προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας των επαγγελματικών θεατρικών ομάδων της πόλης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί δωρεάν τους χώρους για πρόβες και παραστάσεις ενώ τα καλλιτεχνικά σχήματα διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου, όπου υπάρχουν, τα εισιτήρια και εισπράττουν τα έσοδα.
«Ο θεσμός της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής εμπλουτίστηκε με νέες θεματικές ενότητες και δράσεις.
Δημιουργήθηκε η ενότητα «Νέες Θεατρικές Φωνές της πόλης» για να στηρίξει τους νέους απόφοιτους των καλλιτεχνικών και θεατρικών σχολών ενώ στις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνεται ένα forum καλλιτεχνών αλλά και ένα εργαστήριο σύνδεσης των καλλιτεχνών με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους»,
ανέφερε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη.
«Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια της διοργάνωσης, περίπου σε ένα τρίμηνο, διευρύνονται οι χώροι, πέρα από το θέατρο Άνετον πηγαίνουμε και σε άλλους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και διευρύνεται η μορφή των εκδηλώσεων, που εκτός από παραστάσεις θα περιλαμβάνουν και άλλου είδους δράσεις που πρότειναν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες»,
δήλωσε η σκηνοθέτιδα, διδάσκουσα του τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης Δανάη Θεοδωρίδου.
«Οι επτά προτάσεις που αποτελούν τον κορμό των παραστάσεων εντάσσονται στη θεματική «Απώλειες και… αναπληρώσεις», οι εννιά προτάσεις εντάσσονται στη θεματική «Μνήμες και όρια» και οι έξι προτάσεις στη θεματική «Γλώσσες».
Οι νέοι άνθρωποι της πόλης αφουγκράζονται πράγματα πριν ακόμα συμβούν και θέλουν να μιλήσουν για αυτά», τόνισε ο φιλόλογος, πρώην Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και μέλος της Επιτροπής Θεάτρου Γιώργος Φράγκογλου.
«Ο θεσμός αυτός που ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου χρόνια έχει προχωρήσει πάρα πολύ, προχωρήσαμε σε ανοίγματα τα οποία μας έφεραν πολύ πιο κοντά στα καινούρια και στα παλιότερα σχήματα της πόλης και φέτος ειδικά καταφέραμε να έχουμε πολύ στενότερη συνεργασία με τους καλλιτέχνες»,
σημείωσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και παλαιότερο μέλος της Επιτροπής Θεάτρου Έλση Σακελλαρίδου.
«Είναι σημαντικό το ότι φέτος θα υπάρξει ένα εργαστήριο, για πρώτη φορά, που θα βοηθήσει τους καλλιτέχνες να μάθουν να χρησιμοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν.
Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν έχουν μάθει και πρέπει να μάθουν οι ηθοποιοί. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα ο ίδιος ο καλλιτέχνης, να γνωρίζει τον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να δομήσει μια πρόταση», υπογράμμισε η διδάκτορας θεατρολογίας στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και μέλος της Επιτροπής Θεάτρου Αμαλία Κοντογιάννη.